OAMGMAMR filiala SALAJ

.
IN ATENTIA MEMBRILOR OAMGMAMR FILIALA SALAJ!

PENTRU A VIZUALIZA TOT CONTINUTUL TREBUIE SA FITI INREGISTRATI

.
OAMGMAMR filiala SALAJ
Afla creditele tale de EMC on-line AICI

24 Martie - Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Distribuiţi
avatar
OAMGMAMR-SJ
Admin

Numarul mesajelor : 136
Data de inscriere : 30/04/2009
18032010

24 Martie - Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Mesaj  OAMGMAMR-SJ

24 Martie - Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei


Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsa de bacilul Koch, transmisă pe cale aeriană, mai rar digestivă şi care poate afecta toate organele corpului, dar în primul rând plămânul.

Factorii de risc pentru îmbolnăvire sunt:
- fumatul,
- alcoolismul cronic,
- subnutriţia,
- SIDA,
- diabetul zaharat,
- cancerul, silicoza,
- tratamentele cu prednison.

Toate acestea duc la scăderea rezistenţei organismului, aceasta fiind factorul principal în declanşarea bolii.

TBC-ul pulmonar primar apare frecvent fără simptome şi eventual se manifestă ca şi stare gripală. În stare gravă pacientul prezintă febră, transpiraţii nocturne, tuse persistentă cu durată de 2-4 săptămâni, uneori expectoraţie sangvinolentă, lipsa poftei de mâncare, dureri toracice, paloare.

Tuberculoza poate fi prevenită prin vaccinarea BCG în maternităţi, printr-un regim de viaţă sănătos care include o alimentaţie bogată în fructe, legume, carne, lactate, evitarea fumatului, consumul excesiv de alcool, plimbări în aer liber, aerisirea încăperilor, evitarea aglomeraţiilor, odihnă, respectarea normelor de igienă personală şi colectivă.

Sursa principală o constituie omul cu tuberculoză pulmonară, care elimină bacilii cel mai frecvent prin tuse, expectoraţie, vorbit, strănut, cântat dar şi de la animalul bolnav prin lapte neprelucrat termic.

Se consideră că o persoană cu tuberculoză care tuşeşte poate transmite boala altor 10-15 persoane cu care vine în contact. Dacă este tratată corect, în 3-4 săptămâni de la începerea tratamentului se consideră că boala nu mai este contagioasă.

Orice persoană care are simptome sugestive pentru TBC (mai ales tusea), trebuie să se prezinte la medic. În primul rând se face un examen clinic apoi examen din sputa recoltată prin tuse, urmat de examen radiografic, care poate pune în evidenţă modificări la nivelul plămânilor. Diagnosticul nu se pune numai pe baza radiografiei, ci este necesară evidenţierea bacilului Koch în spută.

Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei, supranumita si boala saraciei. Anual se inregistreaza nu mai putin de 110-115 cazuri noi la 100.000 de locuitori, de 10 ori mai mult decat media Uniunii Europene.

Comparativ cu tarile UE, Romania inregistreaza cele mai mari valori privind incidenta tuberculozei, o boala contagioasa respiratorie de care sufera 34.000 de romani. Intre tarile Regiunii Europa a OMS suntem pe locul trei, dupa Kirghistan si Kazahstan. (date din 2008).
Totusi, in ultimii 4-5 ani, s-a inregistrat o scadere a incidentei de la 147 la 110 la suta de mii de locuitori.

Marea majoritate a bolnavilor provin din paturile sarace ale societatii, din familii dezorganizate, care consuma alcool. TBC-ul se transmite pe cale aeriana si apare la oamenii cu imunitate foarte scazuta. Din 100 de bolnavi expusi, numai 10 se imbolnavesc.
Sunt anumite categorii de persoane care prezinta un risc crescut de infectare: persoanele care impart locuinta cu un bolnav de TBC, cadrele medicale care ingrijesc pacientul, consumatorii de alcool sau bolnavii cu imunitate scazita.

Potrivit medicilor, riscul infectarii cu tuberculoza se poate reduce prin diagnosticarea precoce a bolii si urmarea unui tratament corect.
Este foarte important ca bolnavii sa ajunga cat mai repede la un centru de tratament. Durata de spitalizare pentru aceasta afectiune este de 40 de zile, dupa care bolnavul nu mai este contagios.

In Romania exista o retea de unitati sanitare care ingrijesc tuberculoza, astfel incat oricine, in functie de domiciliul sau real, are acces la un spital de pneumoftiziologie si la un dispensar de profil, care-i pot asigura diagnosticul si tratamentul gratuit pana la vindecare.

Tuberculoza este adesea privita ca o boala "a mizeriei" si de aceea multi bolnavi nu vor sa-si recunoasca boala. Le e teama ca vor fi evitati de colegi si prieteni si dati afara de la serviciu. Din pacate, refuzul unora merge pana acolo ca refuza asistenta medicala, spitalizarea, tratamentul, ceea ce-i transforma in adevarate "bombe biologice" pentru cei din jur.

Incidenta cea mai mare a bolii este in judetele din estul si sudul tarii, in timp ce in Transilvania, judetul Cluj are in jur de 40 de cazuri la suta de mii de locuitori, situandu-se, ca frecventa a bolii, dupa Covasna si Harghita.

Anul 2010 a fost declarat "Anul Plamanului" de catre Forumul International al Societatilor Respiratorii (FISR) - trebuie sa readuca in atentia intregii populatii consecintele grave pe care fumatul le are asupra sanatatii, dar si importanta depistarii unor afectiuni in faza incipienta, in cancerul pulmonar, tuberculoza sau bronhopneumopatia obstructiva cronica(BPOC).Robert KochBacilul Koch

Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Niciun comentariu.


    Acum este: Vin Sept 21, 2018 9:03 pm